söndag 27 februari 2011

Barcelona

Barcelona kan beskrivas som staden som har allt och det i högt tempo!


En solig dag i en av Barcelonas många
hamnar.
Mitt i centrum ligger La Rambla, en stor gata som går från den vackra segelbåtshamnen upp mot det som brukar kallas för Barcelonas hjärta - torget Placa de Catalunya. Utmed La Rambla finns butiker, torgstånd, levande statyer, massor av människor, caféer och restauranger. Barcelonas matmarknad, La Boqueria, ligger ungefär på mitten av La Rambla och är väl värd ett besök - om inte annat så för att se hur fint alla varor är staplade.

Sandstränderna är långa och vattnet klarblått. Försäljare vandrar fram och tillbaka med varor som kokosmjölk, klänningar och massage - men kommer polisen springer de, att sälja på det sättet är olagligt.

Det finns flera byggnader och platser att se i Barcelona och då det kan vara nästintill omöjligt att hinna med alla kan det vara bra att se ut innan vad just du är intresserad av.

Uteliv:
För dig som vill gå ut i Barcelona lär det inte bli svårt att hitta ställen - det svåra kommer att bli att välja ett av alla alternativ. Längs La Rambla står ungdomar och säljer biljetter till olika barrunder som avslutas på en nattklubb - det är bara att välja och vraka!
Ett alternativ kan vara att höra dig för på hostelet där du bor, antingen med personalen eller de andra gästerna - kanske kan de tipsa dig.

Sport:
Barcelona är väldigt känt för sitt fotbollslag - FC Barcelona.
Hemmastadion rymmer 100 000 åskådare, heter Camp Nou och finns strax utanför centrum. Stadion är imponerande utifrån men för den som är intresserad är ett besök inuti att rekommendera. Här finns shop, museum och du kan gå en rundtur.
Vill du se FC Barcelona spela på hemmaplan? Se ut match, och köp biljett i god tid - tryck här.
Carrer d'Arístides Maillol, 12, 08028 Barcelona

Kultur & Historia:
Barcelona är berömt för sin arkitektur och ett stort namn är Antonio Gaudi, en arkitekt som levde 1852-1926 och fann sin största inspiration från naturen. För dig som vill se hans verk, besök:
Parc Güell är en stor park med fantasifulla lösningar och vacker mosaikkonst. Parken har flera höga platåer med fantastisk utsikt över staden. I parken finns ett museum tillägnat Gaudi och hans arkitektur. Då han fortfarande var vid liv donerade Gaudi parken till staden och dess invånare.
Carrer d'Olot 7


Entren till Parc Güell.
 

Mosaikkonst under en av de platåer som finns i Parc Güell.


Casa Batlló är ett hus beläget längs La Rambla, Barcelonas stora gågata. Taket påminner om ett drakskinn med flera färger och studerar man arkitekturen närmare kan man hitta flera detaljer - vad de föreställer är individuellt. För dig som vill är det möjligt att se husets insida.
Passeig de Gràcia 43

Casa Milà - också känt som La Pedrera.


Casa Milà/La Pedrera är ännu ett hus skapat av Gaudi, och även det ligger längs La Rambla - mittemot Casa Batlló. Huset har inte en rak vinkel och balkongerna är ett konstverk i sig. För dig som vill är det möjligt att se husets insida.
Carrer de Provenca 261-265




La Sagrada Familia är en gigantisk och mycket mäktig kyrka strax utanför centrum som Gaudi påbörjade men inte hann göra färdig innan sin död - frågan är om kyrkan någonsin kommer att bli färdig. Fasaden har många detaljer och trots att det som byggts efter Gaudis död är tänkt att efterlikna det han byggt kan man se skillnader. För dig som vill är det möjligt att se kyrkans insida.
Carrer de Mallorca 401



Den äldsta och mest detaljrika fasaden av La Sagrada Familia.  
 
Shopping:
Barcelonas olika stadsdelar bjuder på lite olika typer av shopping.
I El Raval kan du hitta secondhandbutiker och konstgallerier, men även stadens flesta musikaffärer.
I La Ribera hittar du massor av gourmetbutiker med choklad, kaffe och andra godsaker. Här och var finns modebutiker.
I Port Vell hittar du Maremàgnum, Barcelonas köpcentrum.
Längs La Rambla  finns många intressanta butiker och vågar du leta dig in i de labyrinter som utgör Barri Gòtic kan du hitta lite av varje.

Festivaler:
Barcelona är en storstad med mycket happenings - både stora och små, för att se stadens agenda - tryck här.

Se staden:
Vill du använda dig av en guidad tur för att se staden och dess sevärdheter är alternativen många, för att se och jämföra dem - tryck här.

Ett bra sätt att upptäcka Barcelona och ta del av stadens många sevärdheter är att åka med Barcelona Bus Turistic. Bussarna går tre olika linjer och du är fri att hoppa av och på när du vill, samt byta linje. Biljetter köper du lättast i något av de kontor som finns utmed La Rambla, priserna varierar lite beroende på årstid men räkna med cirka 22 euro för en endagsbiljett och 29 euro för en tvådagarsbiljett.  I priset ingår, förutom resorna, en karta och informationsguide om de olika sevärdheterna bussarna passerar samt ett häfte med rabatter på allt ifrån inträden för sevärdheterna till mat. Du får dessutom hörlurar som du kan koppla in under bussresan för att lyssna på en guide som berättar om de olika sevärdheterna på det språk du själv väljer.

Väder:
Barcelona har medelhavsväder vilket betyder heta somrar men betydligt kyligare vintrar. Allra varmast är det i juli och augusti med upp till 37 grader. Det händer att det regnar men det är vanligast under höst- och vintermånaderna.

Kostnad:
Barcelona har varit billigare än vad det är idag, men som alltid finns det många sätt att besöka staden på och det går att göra vistelsen billig.
Ett bra tips är att försöka tjäna in pengar på ett billigt boende, för i Barcelona finns det flera alternativ.

Mini-parlör:
Hej! - Hola!
Hejdå! - Adios!
Pratar du engelska? - Hablas ingles?
Tack! - Muchas gracias!
Hjälp! - Ayuda!

Nödsamtal:
112
Om du råkar ut för ficktjuvar, vilket är mycket vanligt i Barcelona bör du anmäla även om du förmodligen inte kommer att få det du blivit bestulen på tillbaka. Anmäler du kan du nämligen få ut något från din försäkring.

Vill du ta reda på ännu mer om Barcelona?
Låna en av de guider som finns på ditt bibliotek eller ta en titt på stadens officiella hemsida - tryck här.

(Källor: http://www.barcelonaturisme.com/, Barcelona Bus Turistic Guide 2010)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar