söndag 27 februari 2011

Cinque Terre

På Italiens västkust finns en sträcka som brukar kallas för den Italienska riverian och i södra delen av den här sträckan hittar vi ett område som kallas för Cinque Terre - de fem länderna.


Vy över Manarola.

På de höga klipporna klättrar små städer med färgglada hus och ovanför skapar oliv- och vindruveodlingar vackra mönster i bergen. Bilarna är få, det här är ett naturreservat som på senare år även har kommit att räknas som ett världsarv.


Kärleksstigen Via dell'Amore klättrar utmed klipporna.

Från söder till norr ligger Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza och Monterosso - alla med sin speciella charm. De små städerna är sammanlänkade dels av järnvägen som går genom tunnlar i bergen men också av en gångstig utanpå bergen, med utsikt över havet.

En del av den här gångstigen, närmare bestämt den mellan Riomaggiore och Manarola, kallas för Via dell'Amore - kärlekens stig och konstruerades på 1920-talet.



Ett förälskat par längs Via dell'Amore.


Utmed stigen finns tusentals hänglås fastsatta i räckena. Varje hänglås symboliserar en relation: en stark vänskap eller kanske en kärlekshistoria och du som vill kan sätta ditt eget lås på en ledig plats.

Att vandra mellan städerna kostar - på flera olika ställen utmed stigarna finns små kontroller. Din biljett köper du i en av kontrollerna.

Att förflytta sig med båt mellan de olika städerna är ett annat alternativ och var dag går flera båtturer.




Cinque Terre är känt för att tillverka de vita vinsorterna Sciacchetrà och Cinque Terre DOC. Annan närproducerad mat är olivolja, pesto, ost och marmelad. Går du på restaurang är en pasta och skaldjursrätt nästan ett måste - mer Cinque Terre än så blir det inte!

Vill du dyka finns dykcenter i både Monterosso och Riomaggiore, men självklart går det bra att snorkla i alla de fem städerna. Havet utanför städerna är kristallklart och det är inte så konstigt - sedan 1997 är området skyddat.

Monterosso är den enda staden längs
Cinque Terre med sandstrand.

Monterosso är den stad som är mest turistanpassad men här finns inga hostel utan bara hotell - dock är det enstjärninga hotellet ungefär i samma prisklass som ett hostel.

I Riomaggiore finns flera hostel, men under högsäsong blir det ofta fullbokat - så kom tidigt på morgonen eller boka i förväg!



Solnedgång sedd från Riomaggiores klippor.




Mini-Parlör:

Hej! - Buon giorno!
Hejdå! - Arrivederci!
Pratar du engelska? - Parla inglese?
Tack! - Grazie!
Hjälp! - Aiuto!






(Källa: Cinque Terre Card Guide and Map)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar