söndag 27 februari 2011

Vaccinationer

Vilka vaccin du behöver ta inför en tågluff genom Europa varierar beroende på vilka länder du har tänkt besöka. Men eftersom du kanske inte har bestämt resrutt innan du ger dig av eller vill kunna ändra den efterhand är det bättre att se till att du har fullt skydd. På så sätt behöver du inte oroa dig.

I första hand är det viktigt att du ser över de vaccinationer du redan har - kanske behöver någon av dem förnyas?

Nästa steg är att ta en titt på vilka resevaccin du behöver.
För en tågluff i Europa anses vaccin mot hepatit A och hepatit B vara tillräckligt och de går att få i en kombinerad spruta som kallas för Twinix.

Twinix är ett vaccin som ges i två doser med fyra veckors intervall för att ge fullt skydd mot hepatit A och B. Vaccinet är snällt och ger få biverkningar. Kostnaden för Twinix är runt 500 kr.
Tips! Om du inom ett år tar ytterligare en spruta är du skyddad mot hepatit A och B i 30 år.

Hepatit A är en virussjukdom med långvarigt sjukdomsförlopp som ger allvarlig inflammation i levern. Smittad blir du genom att förtära förorenad mat eller dryck.
Hepatit B är en virussjukdom som ger allvarlig inflammation i levern. Smittan går via blodet och kan därför överföras genom infekterade nålar (ex: tatuering, piercing) men också sexuellt.

Risken att smittas är nästintill obefintlig i västra Europa men desto större i östra Europa - se nedan eller vänd dig till din vaccinationsbyrå/vårdcentral för rådgivning.




Kostnaden för att ta vaccinet är i stort den samma vart du än vänder dig men på en vaccinationsbyrå behöver du inte betala besökstid, vilket du måste göra på en vårdcentral - både då du får recept till ditt vaccin och då det ska injiceras.

(Källa: Helene, Vaccinationsbyrån i Helsingborg)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar