tisdag 15 februari 2011

Prag

Tjeckiens huvudstad Prag är indelad i olika stadsdelar, till viss del av floden Moldau. Över floden går ett flertal stenbroar och störst av dem alla är Karlsbron.
Floden Moldau och bortom den slottet.
Gamla Stan är ett måste med sina många sevärdheter, allt inom gångavstånd. Då hela Prag bär på mycket historia från både nazismen och kommunismen kan den som är intresserad lära sig mycket, förslagsvis genom en guidad tur.

I Prag händer det mycket, dag som natt.
Staden är, liksom resten av Tjeckien, känd för sin billiga och mycket goda öl och vill du se hur det går till när den bryggs finns flera bryggerier som går att besöka för rundtur och provsmakning. Ett alternativ är att besöka en pub som brygger sin egen öl.

Uteliv:
Att hitta ställen att spendera kvällen och natten på är inte svårt när du är i Prag. Det räcker att vistas i centrum för att bli inbjuden till flera olika ställen och om inget av dem faller dig i smaken kan du säkerligen hitta ett på egen hand. Fråga om tips från de du träffar eller på hostelet där du bor!
Pivovarsky dum är en av de pubar som brygger sin egen öl. Som gäst kan du alltså få se processen och sedan smaka på resultatet i en härlig miljö. Puben är populär bland både turister och lokalbefolkning. Vill du försäkra dig om plats kan det vara bra att boka i förväg.
Lipova 15, Prague 2

Sport:
För den sportintresserade är Prag inte det självklara valet av resmål.

Kultur & Historia:
Då Prag är en stad full av sevärdheter kan det vara svårt att hinna med alla - här följer några tips på vad du inte får missa:

Karlsbron/Charles Bridge är en av Prags äldsta byggnadsverk. Den byggdes redan 1357 på kung Charles IV:s initiativ och därav kommer dess namn. Idag är bron utsmyckad med stora statyer men de fanns inte där från början utan sattes dit först på 1600- och 1700-talen. Bron är ständigt full av människor, men det är en del av charmen. Ett tips är dock att någon dag gå upp lite tidigare och vandra över bron medan staden vaknar till liv.



Det astrologiska uret.



Klocktornet ligger på torget i Gamla Stan och visar inte bara tiden utan även solen och månens rörelse så som man trodde att den var då klocktornet byggdes. Den är nämligen även ett astrologiskt ur. Var timme då klockan slår visar sig de 12 apostlarna ur en lucka - något som lockar stor publik.
Från tornets topp, vilken man kan besöka, har man fin utsikt över staden. Vem som år 1410 började konstruera själva uret är oklart men det finns en sägen som säger att mannen som byggde tornet fick sina ögon utstuckna av Prags statsråd då han var klar för att han aldrig skulle kunna bygga något så vackert igen.





Takmålning i St Nikolaus Church.



St. Nikolaus Church ligger även den i Gamla Stan och är väl värd ett besök då utsidan är vacker men insidan otroligt pampig. Vackra takmålningar, stora statyer och mycket guld. På kvällarna spelas konserter med klassisk musik i kyrkan.






Slottsområdet bjuder på vackra byggnader, fin utsikt och vaktbyten.

Utsikt över Prag från slottsområdet.


Vaktbyte vid slottet.

Shopping:
I Prag kan du shoppa inom alla prisklasser!
Tržnice/Den kinesiska marknaden är en stor marknad där de olika försäljarna erbjuder i princip samma saker. Gucci, Versace och Louis Vuitton - till det pris du lyckas pruta dig till! För pruta är precis vad du måste göra, utgångspriset är alltid mer än vad varan är värd. Inget som säljs här är av det märke det ser ut att vara, om det är av betydelse är upp till dig att avgöra. Det går dock att göra fina fynd om du bara granskar det du tänkt köpa i sömmarna - sjalar och skinnväskor kan vara i bra kvalité.
Området Holesovice
Palladium är ett köpcentrum med 200 butiker i Nya Stan. En del av butikerna är samma som i Sverige, men här finns också flera andra värda ett besök. Priserna ligger på ungefär samma nivå som i Sverige.
náměstí Republiky 1078/1, 110 00 Praha 1-Nové Město

Festivaler/Event:
Det händer mycket i Prag! För att spana in stadens evenemang och när de äger rum - tryck här.

Se staden:
Många av Prags sevärdheter finns inom gångavstånd om du har lite tid och ork, och det är inte speciellt svårt att hitta!
Guidade turer finns givetvis, de flesta av dem utgår från torget i Gamla Stan.
Vill du finns också möjligheten att åka på en båttur utmed floden Moldau som går genom staden. Det finns flera olika båtturer att välja mellan, vill du läsa på innan eller eventuellt boka en tur - tryck här.

Väder:

Prags klimat är ganska likt Sverige fast dra det några grader extra åt vart håll - alltså är här varmare än i Sverige på sommaren och kallare än i Sverige på vintern.

Kostnad:
Prag är billigt om man jämför med vad mat, boende och liknande kostar här hemma.

En av Prags många vackra byggnader.
Då det är en storstad finns det ett stort utbud av hostel och även bland de i centrum går det att hitta riktigt billiga alternativ!

Mini-parlör:
Goddag! - Dobrý den!
Hejdå! - Čau!
Pratar du engelska? - Mluvite anglicky?
Tack! - Díky!
Hjälp! - Nápověda!


Nödsamtal:
112

Vill du ta reda på ännu mer om Prag?
Låna en av de guider som finns på ditt bibliotek eller titta in på PRAG.se, en bra sida för att få information om staden - tryck här.

(Källor: http://www.prag.se/)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar