tisdag 14 december 2010

Pass

Det är alltid viktigt att kunna styrka sin identitet med någon typ av legitimation, men speciellt då du befinner dig utanför ditt hemlands gränser.

Ett pass är alltid en giltlig legitimation men inom vissa europeiska länder är ett nationellt ID-kort tillräckligt. Dessa europeiska länder brukar benämnas som Schengenområdet. För att se vilka länder som ingår i Schengenområdet - tryck här.

Båda typerna av legitimation utfärdas hos polisen.
Alla pass som har utfärdats efter den 1 oktober 2005 är giltliga i fem år.

Om du vet med dig att du behöver ordna ett nytt pass innan din tågluff är det viktigt att du gör det i god tid. Vanligtvis är leveranstiden för ett pass fem arbetsdagar men under perioder som sommaren, då många ansöker om pass, kan du få vänta längre.

Viktigt att tänka på är också att passet ibland måste vara giltligt en viss tid framöver då du passerar gränsen till ett annat land. Eftersom det skiljer sig åt från land till land bör du kontakta landets ambassad eller konsulat för besked.

Alla polisens passexpeditioner utfärdar pass till svenska medborgare. För att hitta din närmsta passexpedition - tryck här.

Att ansöka om och få ditt pass utfärdat kostar 400 kronor.

Du måste personligen komma till passexpeditionen för att kunna ansöka om pass.
I passet är foto och fingeravtryck obligatoriskt, båda tas på passexpeditionen i samband med att du ansöker om passet. Skulle du ha permanenta skador på dina fingrar behöver du inte lämna fingeravtryck, har du tillfälliga skador kan endast ett provisoriskt pass utfärdas.

Vid ansökan om passet är det viktigt att du kan legitimera dig, så ta med något av följande:

- Giltligt svenskt pass
- Giltligt nationellt id-kort
- Giltligt id-kort för folkbokförda i Sverige
- Giltligt svenskt körkort
- Svenskt SIS-märkt id-kort utfärdat av statlig myndighet

Saknar du legitimation så kan det ordnas på annat sätt, kontakta din passexpedition för mer information.

När ditt pass är klart kan du få veta det via sms eller e-post.
Om ditt gamla pass fortfarande är giltligt när du hämtar ut det nya måste du ta med det för makulering, alltså för att göra det ogiltligt.

Är du under 18 år?
Då gäller allt som står ovan även för dig, men du måste också få medgivande från samtliga vårdnadshavare och ha med dig minst en av dem till passexpeditionen då du ska ansöka om passet.

Om ni fyller i blanketten för vårdnadshavares medgivande hemifrån måste någon myndig och utomstående bevittna och underteckna vårdnadshavares underskrift. Fyller ni istället i blanketten på passexpeditionen kan personalen där göra det.
Blanketten för vårdnadshavares medgivande finns på passexpeditionen men det går också bra att ladda hem den - tryck här.

Den eller de vårdnadshavare som följer med dig till passexpeditionen när du ska ansöka om passet måste kunna legitmiera sig. Samma legitimationer som ovan är giltliga.

(Källa: http://www.polisen.se/)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar