söndag 27 februari 2011

Kort eller kontanter?

Det absolut säkraste är att ha pengarna på ditt kort i så stor utsträckning som möjligt, och det har många andra fördelar:
Dina föräldrar kanske kan fylla på ditt kort efterhand? Då behöver du inte oroa dig över att det finns allt för stora summor på det samtidigt. Kom överens innan hur ofta och hur mycket som ska föras över. Ex: 2000 kronor en gång i veckan.
Reser du i flera länder kommer du förmodligen att handla med olika valutor, och att avgöra innan vad du ska växla av vardera är omöjligt.
 Har du med dig ditt kort kommer du kanske inte hem med allt för mycket kontanter i annan valuta som du sen måste betala för att växla in.

Kort eller kontanter?
Var noga med att kolla så att ditt kort fungerar utomlands innan du åker.

Använder du dig av VISA behöver du inte oroa dig. 

Men du bör tänka på att även om många köp kan göras med kort här hemma så är det inte alltid så på den plats du hamnar - så ha alltid kontanter till hands.


Eftersom uttag kan kosta kan det vara en bra idé att ta ut lite mer åt gången och inte så ofta. Förvara då dina kontanter på ett säkert ställe, ett bra tips är att dela upp dem på olika ställen.

Många små säkerhetsåtgärder kan tyckas självklara:
- Var alltid noga med var du tar ut pengar och vem som rör sig omkring dig.
Försök att hitta en bankomat som ligger på allmän plats och inte i en mörk liten gränd, och skydda som alltid din kod från andras ögon.
- Lämna inte över ditt kort i butiker.
Här hemma har vi ju alltid kortläsaren vid kassan, men så behöver det inte vara överallt. Att låta någon gå iväg till ett annat rum med ditt kort för att dra av en summa känns inte som det bästa beslut du kan ta.

Om du inte reser ensam finns möjligheten att turas om att ta ut pengar, och på så sätt minska på uttagen men då krävs nästan att ni delar på allt tills vidare och löser det ekonomiska när ni kommer hem.
Ta med en liten noteringsbok så att ni kan hålla koll på era utgifter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar